top of page

Staffan Kronwall om träningsrutiner efter ishockeykarriärenFör hockeyproffset Staffan Kronwall, expertkommentator på C More idag, har rutiner och målsättning varit väsentliga delar av hans liv för att lyckas med hockeykarriären och hålla igång träningen efter att han lämnade rinken.

- Det handlar inte om att flexa framför spegeln, det handlar om välmående, säger han.Solen lyser upp det hemtrevliga stråket i det någorlunda nya stadskvarteret Hagastaden, där Boost Health Club ligger. Boutique anläggningen är uppfriskande och exklusiv - en träningsmiljö som skiljer sig avsevärt från traditionella gym.

Hockeyexperten Staffan Kronwall gillar att vara effektiv och här brukar ett pass sällan ta mer än 40 minuter för honom. Trots kortare träningspass är han mer vältränad än på många år.


“Blir du jäkligt bra på att bli bättre, så kommer det att gå bra”


Staffan inledde sin ishockeykarriär redan vid 5 års ålder när äldre brodern, Niklas Kronwall, behövde en målvakt i sitt lag och Staffan ställde ivrigt upp. På den tiden visste han inte att hans framtida position skulle bli som back eller att en stor del av hans karriär skulle tillbringas i KHL och att han skulle lära sig tala ryska. Då visste han inte heller att 2013 skulle bli året då Staffan som lagkapten, tillsammans med svenska landslaget, skulle ta VM guld. Om Staffan Kronwall själv får välja tre bedrifter under hockeykarriären;

- Definitivt min första NHL match, VM-guldet 2013 som lagkapten och första matchen i Lokomotiv Jaroslavl som var extremt speciell med tanke på att det var säsongens första match efter flygkraschen, där hela laget omkom.


Det var en tragisk flygolycka där bl.a. svenska målvakten Stefan Liv omkom. Inför nästkommande säsong signerade Staffan för Lokomotiv Jaroslavl och han minns hur publiken skanderade lagets namn på bortaplan och hyllade Lokomotiv Jaroslavl, som dessutom vann den första matchen.


Trots sina stordåd känner sig Staffan inte 100% nöjd med karriären.

- Det gnager än idag är att vi inte lyckades ta medalj under OS 2018. Jag tyckte verkligen att vi hade ett tillräckligt bra lag för att vinna.


Staffan Kronwall strävar alltid efter perfektion och vill alltid blir bättre. Han tror att det är därför han inte känner sig helt nöjd med karriären, men att det också är det som drivit honom framåt, att aldrig ge upp på sina mål och ständigt sträva efter att bli bättre. Oavsett om det är inom idrotten eller i näringslivet så lever Staffan enligt sitt motto som han starkt betonar: “Blir du jäkligt bra på att bli bättre, så kommer det att gå bra”. Något som Staffan uppskattar med Boosts träningskoncept och den kopplade appen.

- Du kan alltid se ditt senaste resultat. I träningsmaskinen och appen framgår det vilken vikt jag kört på över tid och hur många repetitioner jag gjort, så istället för att fylla i det manuellt hamnar det där automatiskt. Som den tävlingsmänniska som man är så vill man gärna utmana sig och träningsmaskinerna gör ju detta åt en, vilket gör att jag alltid utmanas och får sätta nya mål.
“Träningspassen står med i min kalender”

För Staffan är träningen en prioritering och han ser det som en självklar del av sin vardag.

- När någon ringer om mötestid och det krockar med mitt träningspass får jag be dem hitta en ny tid. Jag har gym då, säger jag. Träningspassen står med i min kalender och är helig.


Men även om Staffan har en lång erfarenhet av träning, har träningsformen inte alltid varit den mest optimala. Ofta tränade han många och långa pass under hockeykarriären, både i rinken och på gymmet. Idag tränar han på förmiddagar och håller sina pass korta, men effektiva, medan barnen sover eller är i skolan. Det är tillräckligt så länge man är produktiv menar han. Så här föreslår Staffan att andra kan göra för att upprätthålla träningen;

- Jag rekommenderar att man sätter upp en plan för när man ska uppnå sitt mål och inkludera delmål. Hitta sedan rutiner som du kan hålla i längden för att genomföra träningen. Tänk på näringslivet och idrottslivet, finns det inga mål eller delmål på vägen är det jättesvårt att uppnå det. När man väl kommer igång märker man skillnad!


Att kunna träna nära till innerstaden där Staffan arbetar är optimalt enligt honom, men något som är gemensamt för samtliga av Boosts träningsställen är att helheten ska kännas familjär och inspirerande. Med ett begränsat antal medlemmar, smart träningsutrustning som mäter framstegen i realtid och en avslappnad atmosfär ska alla kunna känna sig trygga med att träna på gym och alltid hålla sig motiverade. Den som vill ha mer stöd för att utvecklas eller har specifika mål med sin träning kan få stöd av personliga tränare som alltid finns på plats.

- Efter mina träningspass här på Boost brukar jag sätta mig i loungen, äta lite från frukostbuffén tillsammans med andra klubbmedlemmar där vi sitter och analyserar våra framsteg i appen. Här kan jag sitta hur länge som helst och chatta, säger Staffan.


En av anledningarna till att Staffan verkligen fastnade för Boost Health Club var träningskonceptet med den smarta träningsutrustningen.

- När jag ska köra styrketräning ställs träningsmaskinen automatiskt in efter mitt mål, mina mått och min styrka. Men det bästa av allt är bromseffekten under träningsövningen, man tar i med en vikt när man börjar varje repetition, och får ännu mer vikt och motstånd tillbaka. Det gör att muskeln ständigt får maximal kontakt. Det tycker jag är häftigt.Patrik Zedrén, VD för Boost Health Club, gläds av Staffans upplevelse av Boost:

- Jag vill att man ska få en känsla när man kommer hit att äntligen kan man gå någonstans där man känner sig motiverad och kan få ett bra resultat. Här mäter vi alla resultat inom fyra faktorer: styrka, kondition, rörlighet och metabolism. Du får alla värden i vår app och följer upp din träning så att du ser att den faktiskt ger resultat och hur din biologiska ålder förändras i takt med din träning, säger Patrik Zedrén, VD för Boost Health Club.


Fakta - Boost Health Club

Boost Health Club är en medlemsklubb för träning och hälsa.


Medlemmarna får ett skräddarsytt träningsprogram utifrån sina mål och tränar sedan självständigt med stöd från en utbildad personlig tränare. Oavsett om målet är att bli stark, gå ner i vikt, träna atletiskt, hålla formen eller att stärka immuniteten. Med hjälp av regelbundna kroppsanalyser med den personliga tränaren och en träningsapp där alla pass registreras automatiskt kan man följa sina framsteg i realtid.


Miljön är stressfri och familjär. Det ingår alltid frukost på morgonen och handdukar i omklädningsrummet. Även hygienartiklar, kaffe/te och frukt ingår hela dagen och det finns alltid hjälp på plats av utbildade personliga tränare. Och du kan alltid provträna gratis på någon av anläggningarna. Just nu finns det två anläggningar, i Nacka Strand och Hagastaden.


Comments


bottom of page